Uygulamada zaman zaman denetçi ya da denetim kurulunun olağanüstü toplantı talepleri ile karşılaşılmaktadır. Kat malikleri ve yöneticiler tarafından da tereddüde neden olabilen bu durum KMK’nın 29. maddesinde düzenlenmiştir.
Olağanüstü toplantıya ilişkin dayanak olan KMK madde 29/2 ‘ye göre;
“Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir”.
Olağanüstü toplantıların çağrı yöntemi kanunda gösterilmiştir. İkinci fıkraya göre, önemli bir sebebin çıkması halinde denetçinin de olağanüstü toplantı talebinde bulunabileceği açıkça yazılıdır. Bu noktada kanundaki mevcut anlatım yanlışlığı yanıltıcıdır.
“Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine…” anlatımıyla iki defa “veya” bağlacı kullanan kanun koyucu, istem yapacak kurumun kim olduğu hususunda karışıklık yaratmıştır. Biz bu noktada denetçinin bu toplantı talebini yöneticiye yönelterek istemde bulunması görüşünü savunuyoruz.
Denetçi olağanüstü toplantı talebini yönetici veya yönetim kuruluna ileterek, önemli bir sebep dahilinde KMK madde 29’2 de belirtilen şartların sağlanarak bir olağanüstü genel kurul toplantısı düzenlemesini ister. Yönetici denetçinin talebi doğrultusunda olağanüstü genel kurul toplantısı düzenleyerek çağrı ilamını iadeli taahhütlü mektupla ya da kat maliklerine elden imza karşılığında tebliğ eder. Dikkat edilmesi gereken bir husus da; Çağrı ilamının kat malikine tebliğ tarihi ile birinci toplantı tarihi zaman arasında en az 15 gün olmalıdır. Uygulamada, çağrı ilamının PTT’ye verildiği günden itibaren 15 gün sayıldığı görülmekte olup hukuka aykırı bir uygulamadır. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün hesaplaması yapılmalıdır.
Yasada önemli sebebin ne olabileceğine ilişkin özel bir düzenleme olmadığından, denetçinin önemli olarak gördüğü her konu toplantı gündemi olabilir. Dolayısıyla bir sebebin “önemli” olup olmadığına denetçi karar verecektir. Kat malikleri ve yönetici bu çağrıya uymak zorundadır. Sebep önemli değil diyerek toplantıya gelmemek alınan kararlara etki etmez.
SITUS
Comments