top of page

GEÇ ÖDENEN AİDATLARDA GECİKME TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Yazarın fotoğrafı: SİTUS DANIŞMANLIKSİTUS DANIŞMANLIK

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2021

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi gereği kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:(www.situs.com.tr).

- Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

- Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

Katılmakla yükümlüdürler.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamazlar.(www.situs.com.tr).


Öte yandan aynı maddeye göre gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.(www.situs.com.tr).


Uygulamada aylık aidat bedeli, demirbaş, yakıt gibi kalemler birbirinden ayrı olarak düşünülmekte ise de, ortak gider olarak aidatları, demirbaş borçlarını, yakıt giderleri, kapıcı/işçi ücretlerini, asansör bakım masraflarını vs. kısaca ortak alanların işleyişinin idamesi için gerekli olan tüm gider ve harcamalar şeklinde düşünülmelidir. (www.situs.com.tr).

Yönetim planınızda (öncelikle yönetim planınızın ortak gider ve avans paylarına bakılmalıdır) ortak gider ve avans paylarının son ödeme tarihi bulunmuyorsa o taktirde söz konusu “ortak gider ve avans payının” son ödeme tarihi, hangi ay için tahakkuk ediliyorsa o ayın son günüdür. O halde kural itibariyle gecikme tazminatı ay bittikten sonraki ilk gün işlemeye başlayacaktır.(www.situs.com.tr).




Çok basit bir hesaplama ile örnek olarak aidatınız 300 TL ise ve bu aidat Eylül 2020 ayına ait ise, yönetim planında son ödeme tarihi bulunmuyorsa, 30 Eylül’den sonraki gün olan 1 Ekim 2020 tarihi itibari ile gecikme tazminatı işlemeye başlayacaktır.


Kanunun ilgili maddesine göre “geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla” gecikme hesaplanacağından her ayı 30 gün kabul edersek,(www.situs.com.tr).

Eylül ayına ait Ortak Gider ve Avans payı olan 300 TL ‘nin %5’i hesabı ile aylık (30 gün) için gecikme tazminatı 15 TL olacaktır. O halde ayın her bir günü için gecikme tazminatı 300 TL için aylık 15 TL/30gün = 0,5 TL’dir.

5. günkü gecikme tazminatı toplamı ( 05.10.2020 tarihi itibari ile) = 0,5 TL /gün x 5 gün = 2,5 TL

10. günkü gecikme tazminatı toplamı ( 10.10.2020 tarihi itibari ile) = 0,5 TL /gün x 10 gün = 5 TL

15. günkü gecikme tazminatı toplamı ( 15.10.2020 tarihi itibari ile) = 0,5 TL /gün x 15 gün = 7,5 TL

20. günkü gecikme tazminatı toplamı ( 20.10.2020 tarihi itibari ile) = 0,5 TL /gün x 20 gün = 10 TL

30. günkü gecikme tazminatı toplamı ( 30.10.2020 tarihi itibari ile) = 0,5 TL /gün x 30 gün = 15 TL,

Olacaktır. (www.situs.com.tr).




Bu blogtaki yazılar bilgi paylaşımı amaçlı olup, danışmanlık olarak kabul edilemez. Hukuki olaylar, durumlar ve işlemler kendi içlerinde farklılık arz edebilir. Dolayısıyla blog yazılarındaki genel açıklamaların her zaman her şartta kesin doğru olarak algılanmaması gerekir. Verilen bilgilerden ötürü yaşanan hukuki sorunlardan ötürü SİTUS DANIŞMANLIK sorumluluk kabul etmez ve sorumlu tutulamaz.


128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page