Pek çok kanunda düzenlemeler içeren “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kısa zamanda Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen Kanun, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK) da değişiklikler içeriyor.(www.situs.com.tr).
Dijital dönüşüm ve iş yapma kolaylığı endeksi metodolojisi çerçevesinde yatırım ortamının ve hizmetlerin iyileştirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler uyarınca kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulurken yapı kullanma izin belgesi düzenlenen yapılara ilişkin lisanslı harita kadastro mühendislik büroları, bu büroların bulunmadığı yerlerde kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenecek tescil bildirimi ve ilgili tapu müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilen belgelerle ilgili değişiklikler yapıldı. Ayrıca KMK m.14/3 de yer alan düzenlemeler kaldırıldı.
KMK’nın 10. maddesinin altıncı fıkrasında yapılan değişiklikler uyarınca “Yapı kullanma izin belgesi düzenlenen tüm yapıların cins değişikliği işlemleri resen yapılır. Yapı kullanma izin belgesini düzenlemeye yetkili idare tarafından Mekânsal Adres Kayıt Sistemine yüklenerek elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilen yapı kullanma izin belgesi ile yapı aplikasyon projesine göre kadastro müdürlüğünce tescil bildirimi düzenlenir. Tapu müdürlüğüne gönderilen tescil bildirimi üzerine başkaca bir belge aranmaksızın cins değişikliği resen tescil edilir. Cins değişikliği yapılmış taşınmaz kat irtifakı tesisli ise, kat irtifakının tesciline ait resmî senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak başkaca bir belge aranmaksızın resen kat mülkiyetine çevrilir. Bu işlemler, döner sermaye hizmet bedelinden muaftır”.(www.situs.com.tr).
Buna göre;
- YKİB, Mekansal Adres Kayıt Sistemine yüklenecek,
- Tapu kadastro müdürlüğü tescil işleminin yapıldığına dair bildirimde bulunacak,
- Başka belge aranmaksızın cins değişikliği resen yapılacak,
- Kat irtifaklı olan taşınmazlar da kat mülkiyetine çevrilecek.
Yukarıdaki düzenlemeye geçiş amaçlı olarak geçici bir madde de KMK’ya eklenmiştir. Eklenen Geçici 1 inci maddenin yeniden düzenlenmesi ile; bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiş tüm yapılarda, Mekânsal Adres Kayıt Sistemine yüklenemeyen yapı kullanma izin belgesi ile yapı aplikasyon projesinin yetkili idare tarafından elektronik ortamda gönderilmesi durumunda Kanunun 10 uncu maddesinin altıncı fıkrası hükümleri uyarınca işlem yapılması ve zorunlu deprem sigortası dahil hiçbir belge aranmaması suretiyle, tüm işlemlerde uygulama birliği ile vatandaşlara kolaylık sağlanması amaçlanmaktadır. (www.situs.com.tr).
Teklif ve Komisyondan geçen yasa metni için burayı tıklayınız.(www.situs.com.tr).
Bu blogtaki yazılar bilgi paylaşımı amaçlı olup, danışmanlık olarak kabul edilemez. Hukuki olaylar, durumlar ve işlemler kendi içlerinde farklılık arz edebilir. Dolayısıyla blog yazılarındaki genel açıklamaların her zaman her şartta kesin doğru olarak algılanmaması gerekir. Verilen bilgilerden ötürü yaşanan hukuki sorunlardan ötürü SİTUS DANIŞMANLIK sorumluluk kabul etmez ve sorumlu tutulamaz.
Comments